Kňazský seminár organizuje Medzinárodný futbalový turnaj seminaristov

26.05.2008 Prešov

Prešov 26. mája (TASR) – Gréckokatolícky kňazský seminár Prešovskej univerzity pripravuje v rámci svojich spoločenských a výchovno-vzdelávacích aktivít v letnom období podujatia, ktoré podporujú rozvoj praktických ...
Jedným z takýchto netradičných podujatí bude aj Medzinárodný futbalový turnaj seminaristov, ktorý sa bude konať 6. a 7. júna v Prešove. Záštitu nad podujatím prevzali arcibiskup prešovskej eparchie Ján Babjak a primátor Prešova Pavel Hagyari.
"Svoje aktivity nevyvíjame len v oblasti duchovnej a teologickej. Chceme poskytnúť mladému človeku aj iné možnosti, ktoré majú pozitívny vplyv na rozvoj jeho osobnosti. K takýmto aktivitám nepochybne patrí aj šport, " uviedol dnes pre TASR riaditeľ seminára Marko Roskoš.
Študenti sa už niekoľko rokov zúčastňujú na športových akciách v rámci Slovenska. Prípravou tohto podujatia však plánujú vytvoriť priestor na stretnutie s kolegami zo susedných krajín a v neposlednom rade chcú podporiť kandidatúru Prešova na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Na medzinárodnom futbalovom stretnutí sa okrem domácich zúčastnia seminaristi z Užhorodu, Noweho Saczu, Nyíregyházy, ale aj študenti seminára pravoslávnej cirkvi v Prešove.
V rámci výchovno-vzdelávacieho procesu a prípravy na kňazské povolanie absolvujú študenti seminára aj animátorské školenia a kurzy, ktoré im majú neskôr pomôcť pri práci s mládežou v zverených farnostiach.
"Zo skúseností vieme, že spájať ľudí len prostredníctvom modlitby niekedy nestačí, a preto sme prišli na myšlienku rozvíjať v spoločenstvách veriacich aj kultúrne a spoločenské aktivity, ktoré sú prirodzenou súčasťou ich života. " dodal Roskoš. V rámci tejto praktickej prípravy budú v Prešove počas prázdnin od 7. do 22. júla seminaristi organizovať dva turnusy detského letného tábora, ktorý je určený pre deti z gréckokatolíckych farností prešovskej eparchie a predovšetkým pre deti zo sociálne slabších rodín. Na financovaní letného tábora sa podieľajú jednotlivé farnosti, Arcibiskupský úrad v Prešove a neinvestičný fond sv. Jána Krstiteľa.
Kňazský seminár blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča bol obnovený v roku 1990. Od roku 1998 je špecializovaným pracoviskom Prešovskej univerzity. V súčasnosti sa v ňom pripravuje na kňazské povolanie 71 študentov.
 

Vyberte región